Kuchnia regionalna w najlepszym wydaniu

Gdzieś w lesie...

pomiędzy Mikołajkami, Pieckami a Rucianym-Nidą leży Kadzidłowo. Niewielka to wioska, liczy zaledwie trzy gospodarstwa i może właśnie dlatego jest taka specjalna.

Kadzidłowo to mały „raj na ziemi” do którego dość łatwo się dostać, lecz który bardzo ciężko opuścić. Wieś, otoczona Parkiem Dzikich Zwierząt, wydaje się jakby wyjęta

z innych czasów, gdy ludzie żyli jeszcze w zgodzie z przyrodą. Szukaliście magicznego miejsca? Tutaj jest szansa na jego znalezienie! >> Mapa dojazdu

 

Kuchnia regionalna

„Oberża pod Psem” oferuje kuchnię regionalną i od początku jej istnienia, to jest od 1999 roku staramy się popularyzować „nieśpieszną” kulturę gastronomiczną typu „slow food”. Na drzwiach Oberży wisi napis „Nie mamy czasu dla ludzi którzy nie mają czasu”. To dewiza Oberży, a zarazem kwintesencja dobrej gastronomii. Więc jeśli oczekujecie hamburgerów, hot-dogów, zapiekanek i innych fast foodów, nie zadawajcie sobie trudu, nie jedźcie do „Oberży pod Psem”, bo tu nie znajdziecie nic

z tych wynalazków. W menu znajdziecie natomiast smaczne dania kuchni regionalnej: kwaśnicę mazurską,zupę kurkową, wereszczaki, karkówkę z dzika, rozmaite pierogi, sałatkę z kozich serów, naleśniki z kajmakiem i inne wspaniałości.

 

Kuchnia Oberży opiera się na lokalnych i ekologicznych produktach z własnego gospodarstwa oraz zaprzyjaźnionych gospodarstw sąsiedzkich. Można tu zjeść wyłącznie to, co gospodarze – Danuta i Krzysztof Worobcowie sami lubią: chleb na zakwasie domowego wypieku w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu, szynki wieprzowe lub z dzika, wędzone w tzw. „czarnej kuchni”, warzywa prosto z ogródka, jaja pochodzące od „szczęśliwych” kur, konfitury i powidła smażone w długie, jesienne wieczory na tradycyjnej kuchni z fajerkami. Z sąsiednich, zaprzyjaźnionych ferm pochodzą wyśmienite mazurskie sery krowie, owcze i kozie.

 

O popularności  na nowo „odkrytych” i podawanych w Oberży dań świadczy może najlepiej fakt, że pojawiają się one pod tą samą lub nieco zmienioną nazwą w innych punktach gastronomicznych. Bardzo nam miło.  Można tu także kupić na wynos świeży chleb i smalec lub pasztet z dzika – te smakołyki przypominać wam będą pobyt w Kadzidłowie na długo po opuszczeniu tego magicznego miejsca.

 

Kuchnia regionalna w „Oberży pod Psem” była wielokrotnie wyrożniana

w konkursach, plebiscytach czytelnikow i rankingach redakcji.

>> Nagrody, rekomendacje

 

Wino

Uzupełnieniem oferty kulinarnej są importowane przez nas wina Lunadoro

z zaprzyjaźnionej, niewielkiej winnicy z okolic Montepulciano w Toskanii. Jesteśmy jedynymi w Polsce importerami tych wyróżnianych na włoskim rynku winiarskim.

Polecamy także Państwu polskie wina, pochodzące z zaprzyjaźnionej, rodzinnej Winnicy Turnau. Więcej w zakładce Wino.

 

 

Ograniczona ilość miejsc dla gości może w sezonie przedłużyć czas oczekiwania na wolny stolik. Istnieje możliwość zarezerwowania miejsca przez telefon, ale dlaczego nie poczekać chwilę na ganku popijając herbatkę lub sącząc zimne, lokalne piwo...
 
Aha, Oberża jest czynna codziennie przez cały rok, tak samo są dostępne
pokoje gościnne i muzeum.

 

Galeria

 

Nasze wina

 

Nagrody, rekomendacje

 

Oberża Pod Psem

Danuta i Krzysztof Worobiec

Kadzidłowo 1, 12-210 Ruciane-Nida

 

tel. +48 87 425 74 74

kom. +48 601 094 641

 

Zdjęcia:

Danuta Worobiec, Krzysztof Worobiec,

Beata Dal, Rafał Lewandowski