Wina prosto od producentów z Polski i Włoch
Toskańskie wina Lunadoro
Wino Lunadoro sprowadzamy bezpośrednio z zaprzyjaźnionej winnicy
La Bandita e Lunadoro w Toskanii. Winnica 0 powierzchni 12 hektarów i produkcji rocznej około 40 000 butelek znajduje się w rejonie Montepulciano, miasta słynnego
z produkcji szlachetnego i bardzo cenionego przez koneserów Vino Nobile di Montepulciano. Winnicę prowadzą Dario di Cappelli i Gigliola Cardinali, właściciele Azienda Vitivinicola La Bandita e Lunadoro, a siedziba tej rodzinnej firmy – zajmującej się także uprawą zbóż, produkcją oliwy i agroturystyką znajduje się
w pobliżu miasta Pienza, w samym sercu pięknej doliny rzeki Orcia (Val d'Orcia) – jednej z ikon Toskanii.
Jesteśmy w Polsce jedynymi importerami win Lunadoro, a to oznacza, że tylko u nas, w Kadzidłowie można kupić te szlachetne wina, są to:
Wina Lunadoro i Wina Turnau
Vino Nobile di Montepulciano Quercione Riserva DOCG
Wino z winogron szczepu Prugnolo gentile 90%, Canaiolo e Mammolo 5% i Merlot 5%
zbieranych ręcznie na początku października. Winifikacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w pojemnikach ze stali nierdzewnej, po czym wino dojrzewa częściowo
w dużych beczkach, częściowo w małych baryłkach z dębu francuskiego, w których
podlega procesowi starzenia przez co najmniej 3 lata.
W przewodniku VINI D’ITALIA 2010 – Gamberto Rosso otrzymało bardzo wysoką
ocenę: 2 czerwone kieliszki (maksymalna ocena to 3 czerwone kieliszki).
Posiada certyfikat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) –
znak najwyższej jakości i gwarancja pochodzenia.
Vino Nobile Di Montepulciano DOCG
Czerwone wino z winogron Prugnolo gentile 100% ręcznie zbieranych w pierwszej
dekadzie października. Winifikacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze
w pojemnikach ze stali nierdzewnej, po czym wino dojrzewa w dużych beczkach
z dębu francuskiego (30/20 hektolitrów) i podlega procesowi starzenia przez okres
co najmniej 2 lat. W przewodniku VINI D’ITALIA 2010 – Gamberto Rosso otrzymało
wysoką ocenę: 2 czarne kieliszki (maksymalna ocena to 3 czerwone kieliszki).
Posiada certyfikat DOCG.
Rosso Di Montepulciano DOC
Czerwone wino z winogron Prugnolo gentile 90%, Canaiolo e Mammolo 5%
i Merlot 5%, ręcznie zbieranych w pierwszej dekadzie października.
Winifikacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w pojemnikach
ze stali nierdzewnej, po czym wino dojrzewa przez min. 8 miesięcy
w dużych beczkach lub w małych baryłkach z dębu francuskiego.
Posiada certyfikat DOC (Denominazione di Origine Controllata)
Rosso di Montepulciano Primosenso
Czerwone wino z winogron Canaiolo e Mammolo, ręcznie zbieranych
w pierwszej dekadzie października.Winifikacja odbywa się w kontrolowanej
temperaturze w pojemnikach ze stali nierdzewnej, po czym wino dojrzewa
przez około 8 miesięcy częściowo w dużych beczkach, częściowo w małych
baryłkach z dębu francuskiego.
Eclisse Orcia Rosso
Czerwone wino z winogron szczepu Sangiovese 80%,
Merlot 10 %, Cabernet-Sauvignon 10 %, 14,0% alkoholu.
Wino dojrzewa rok w beczkach z dębu francuskiego.
Roczna produkcja około 2900 butelek.
Rossato Di Sangiovese „Dispetto” IGT
Różowe wino uzyskiwane z winogron ręcznie zbieranych
w pierwszej dekadzie października. Winifikacja
odbywa się w kontrolowanej temperaturze
w pojemnikach ze stali nierdzewnej.
Bianco IGT
Białe wino z winogron szczepu Trebbiano 60% i Malvasia 40%,
ręcznie zbieranych w pierwszej dekadzie października.
Winifikacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze
w pojemnikach ze stali nierdzewnej.
Wina TURNAU
Z wielką przyjemnością oferujemy Państwu polskie wina, pochodzące z zaprzyjaźnionej, rodzinnej Winnicy TURNAU – kilka lat temu panowie Turnau: Zbigniew (prowadzi duże gospodarstwo rolne, zajmuje się uprawą zbóż i rzepaku), Jacek (jego syn) i Grzegorz (tak, tak - ten artysta i piosenkarz!) oraz Tomasz Kasicki (sadownik i enolog) postanowili połączyć swoje siły i pójść w ślady przodka, Jerzego Turnaua, który był właścicielem ziemskim i twórcą kursów rolniczych we Lwowie.
Tak w Baniewicach, w województwie zachodniopomorskim, powstała Winnica Turnau. Od 2009 roku trwały tam nasadzenia, a obecnie winnica składa się z dwóch parceli o powierzchni 17 hektarów, obsadzonych głównie szczepami solaris
i johanniter oraz rondo i regent. Właściciele winnicy zaprosili do współpracy Franka Fausta – uznanego twórcę win z Nadrenii i w XIX-wiecznym, starannie wyremontowanym budynku gospodarczym urządzili doskonale wyposażoną wytwórnię, nowoczesne laboratorium pozwalające na precyzyjne kontrolowanie wszystkich parametrów wina na każdym etapie produkcji oraz salę degustacyjną.
Rondo & Regent
Czerwone wytrawne wino w odcieniu purpury z fioletowymi refleksami,
z aromatem beczki i malin, odrobiny gorzkiej czekolady i papryki.
Zdecydowane, pełne i harmonijne.
Cabernet
Czerwone wytrawne wino o purpurowej barwie, zapachu wiśni
i świeżego pieprzu. Posiada akcent czerwonych owoców (aronia i jeżyna)
oraz kakao i gorzkiej czekolady. Wino spędziło odpowiedni czas w beczce,
dzięki czemu oferuje pełnię szlachetnego smaku.
Rose
Różowe, półwytrawne wino o głębokiej barwie
i intensywnym zapachu cytrusów, czerwonej porzeczki,
malin i owocu granatu; orzeźwiające, z kwasowością
równoważoną subtelnym cukrem resztkowym
Riesling
Białe, wytrawne wino z nutą świeżych kwiatów i owoców, szczególnie
cytrusowych z posmakiem jabłka i grejpfruta. Doskonale stworzone wino,
idealne do picia od razu lub do przechowywania ze względu na trwałość
aromatów i silną strukturę zbudowaną na wysokiej kwasowości.
Solaris
Białe półwytrawne wino o jasno słomkowej barwie,
przyjemnym owocowym aromacie świeżych bananów i gruszek,
o intensywnej kwasowości i mocy, z łagodnym cukrem resztkowym.
Hibernal
Białe, półsłodkie wino o jasnożółtej barwie i zapachu
owocowo-roślinnym: cytryn, liści czarnej porzeczki,
kwiatów i ziół, gotowe do picia lub przechowywania
w odpowiednim miejscu do 3 lat.
Seyval Blanc
Białe półsłodkie wino, idealnie wyważone, o bladożółtej barwie,
z zapachem mango i cytrusów z lekką kwiatową nutą w tle, z aksamitną
słodyczą i ciekawie wplecioną kwasowością; dobrze zbudowane i trwałe,
co pozwala składować je przez jakiś czas.
Johanniter
Białe, półsłodkie wino o jasno słomkowej barwie, intensywnym
i owocowym zapachu kwiatów i owoców takich jak jabłka, agrest i słodka
nektarynka, łagodne i harmonijne wino o najwyższej zawartości cukru
resztkowego wśród oferowanych przez winnicę Turnau win półsłodkich;
gotowe zarówno na dłuższe jego przechowywanie, jak i do picia od razu.
Oberża Pod Psem
Danuta i Krzysztof Worobiec
Kadzidłowo 1, 12-210 Ruciane-Nida
Zdjęcia:
Danuta Worobiec,
Krzysztof Worobiec